SERVEI LABORAL ESPECIALITZAT D'ORIENTACIÓ, ACOMPANYAMENT I SUPORT A LA INSERCIÓ PER A PERSONES AMB DISCAPACITAT PSÍQUICA I/O TRASTORN DE LA SALUT MENTAL

BREU HISTÒRIA DEL SERVEI

El Servei Laboral Especialitzat d'Orientació, Acompanyament i Suport a la Inserció per a Persones amb Discapacitat i/o Trastorn de la Salut Mental, es remunta a l'any 1995 amb la creació del Projecte Maragda per donar suport a la inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual a l'empresa ordinària, a través de la tècnica del treball amb suport (TAS). L'any 2002 i adoptant la mateixa metodologia, es creà el Projecte Heura, posant especial atenció al col·lectiu de persones amb trastorn de la salut mental.

En l'actualitat, el programa segueix donant suport a totes aquelles persones més vulnerables en el seu procés d'integració laboral. Està cofinançat per la Unió Europea  i amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

FILOSOFIA DEL SERVEI

El servei es basa en la idea que una societat justa és aquella que mira des de la igualtat i no des de l'exclusió. El treball, a més de ser una activitat productiva i econòmica, també és una activitat humana que, ben entesa, té la capacitat d'igualar a les persones en allò que saben o poden fer. És per aquest motiu que des del servei es defensa el marc legal de la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social (Reial Decret legislatiu 1/2013, de 29 novembre).

TREBALL AMB SUPORT (TAS)

El servei treballa a través de la tècnica del treball amb suport (TAS), metodologia que facilita la incorporació al mercat de treball ordinari a persones amb especials dificultats. Es basa en un sistema de suport individualitzat que consisteix a proporcionar l'ajuda imprescindible a la persona, per tal que aquesta pugui desenvolupar de forma autònoma una activitat laboral. Aquest suport va decreixent a mesura que la persona s'integra plenament al seu lloc de treball, per tal de fomentar al màxim la seva autonomia personal i laboral.

QUÈ S'OFEREIX DES DEL SERVEI?

A les persones usuàries:

  • Formació transversal, flexible i adaptada.
  • Orientació laboral i recerca de feina.
  • Tutories individualitzades.
  • Coordinacions amb les famílies, centres de referència i equips professionals dels diferents serveis.
  • Convenis de pràctiques no laborals en empreses ordinàries.
  • Prospecció empresarial i captació de possibles ofertes de feina.
  • Suport en la inserció laboral a través de la tècnica del treball amb suport.
  • Suport i seguiment psicològic durant tot el procés d'inserció.

A les persones usuàries:

  • Cerca d'empreses interessades a incorporar persones amb discapacitat psíquica a la seva plantilla.
  • Assessorament a l'empresa contractant.
  • Seleccionar possibles persones candidates.
  • Preparació, formació i avaluació de la persona treballadora en aquelles habilitats que el món laboral exigeix.
  • Convenis de pràctiques sense cap cost econòmic, com a pas previ a la contractació.
  • Suport, seguiment i avaluació continuada de la persona treballadora durant tot el procés d'inserció a través de la tècnica del Treball amb Suport.

Els avantatges per a l'empresa són varis i contemplen diferents vessants, com poden ser les bonificacions a la seguretat social o la imatge d'empresa socialment compromesa.

PERSONES DESTINATÀRIES DEL SERVEI

Seran susceptibles de participar en el servei les persones d'entre 16 i 65 anys, amb una discapacitat psíquica i/o trastorns de la salut mental igual o superior al 33% reconeguda per l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), i que es trobin en les situacions següents:

  • Persones amb discapacitat demandants d'ocupació no ocupades (DONO), inscrites al Servei Públic d'Ocupació de Catalunya. 
  • Persones treballadores inscrites al Servei Públic d'Ocupació de Catalunya com a millora de feina. 
  • Persones treballadores en actiu en empreses del mercat ordinari, que es trobin en la fase de seguiment a la inserció o treball amb suport.

VIES D'ACCÉS AL SERVEI

Les persones interessades podran dirigir-se directament a les oficines del Consell Comarcal del Baix Camp per demanar informació i omplir la sol·licitud de demanda donant el registre d'entrada pertinent. Posteriorment seran citades per a una entrevista.

En el cas d'estar vinculades a un centre de referència o a la xarxa de salut mental, aquest pot fer la derivació pertinent.


COM POTS POSAR-T'HI EN CONTACTE?

Consell Comarcal del Baix Camp