El Fons de Transició Nuclear anuncia al Consell Comarcal del Baix Camp que impulsarà 433 actuacions econòmiques
- Ho ha anunciat el secretari d’Empresa i Competitivitat, Jaume Baró, en una nova reunió de l’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear que ha tingut lloc avui al Consell Comarcal del Baix Camp
- Amb els fons del 2023 també es posaran en marxa 415 accions de transició energètica i s’elaboraran 25 estudis
El secretari d’Empresa i Competitivitat, Jaume Baró, ha anunciat aquest matí que amb els Fons de Transició Nuclear del 2023 “s’impulsaran un total de 433 actuacions que crearan 91 noves activitats econòmiques i 215 llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears”. Baró ho ha explicat després d’una nova reunió de l’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear, que ha tingut lloc aquest matí a la seu del Consell Comarcal del Baix Camp. Així mateix, el secretari també ha destacat que “es posaran en marxa 415 accions de transició energètica i s’elaboraran 25 estudis”.
Durant la sessió de l’òrgan de govern s’ha analitzat el procediment de distribució del 2023 i el repartiment dels recursos pendents. Es tracta de 54 milions d’euros que es distribuiran entre els 96 municipis beneficiaris del Penta I i II de les centrals nuclears Vandellòs i Ascó. Aquest fet suposarà l’atorgament de la totalitat dels 83 milions d’euros que els corresponen d’acord amb la llei vigent.
En la reunió també s’ha treballat en la definició de la nova línia d’ajuts pròpia impulsada per la Generalitat que es destinarà a empreses ubicades al territori del Fons de Transició Nuclear. Aquesta subvenció, que es posarà en marxa el 2025, es destinarà a projectes de noves inversions, de generació de llocs de treball, de digitalització, d’estalvi i transició energètica i de reindustrialització.
També s’ha avançat en la nova convocatòria de concurrència competitiva adreçada a ens locals perquè puguin finançar projectes alineats amb la transició nuclear i la generació d’alternatives econòmiques al territori. Aquestes convocatòries s’executaran durant els anys 2025 i 2026.
L’objectiu d’aquest fons és donar resposta a l’impacte del tancament, que comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes i incidirà en el teixit econòmic dels municipis 96 municipis del Priorat, el Baix Camp, el Montsià, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, les Garrigues i el Segrià, que envolten les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós.
L’òrgan de govern del Fons està integrat per representants dels municipis, agents socials i el presideix la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.