Proposta d’estiu per gaudir de les Muntanyes de la Costa Daurada: ruta a peu pel riu Brugent i les Muntanyes de Prades
El Consell Comarcal del Baix Camp i el Patronat de Turisme Muntanyes de la Costa Daurada us proposen un seguit d'activitats de turisme cultural, actiu i de natura per a realitzar durant aquest estiu.
Mitjançant el portal web del patronat els usuaris podran trobar tota la informació turística necessària dels llocs d'interès a visitar i informació tècnica sobre rutes, mapes, etc.
Us proposem una ruta a peu per les Muntanyes de Prades tot pujant al seu cim més alt, el Tossal de la Baltasana, i resseguint una part del riu Brugent. El riu Brugent constitueix, juntament amb el riu Siurana i el Glorieta, una de les artèries principals de les Muntanyes de Prades. Un riu que fa sentir el seu brogit i que amb la seva força movia els engranatges d’una trentena de molins hidràulics.
El poble de Capafonts, situat sota el naixement del riu, es troba rodejat de les imponents serres que conformen la seva capçalera, coronada pel Tossal de la Baltasana, on es localitza l’única comunitat de roure reboll de Catalunya. Tota una excursió per remuntar i gaudir del riu i des de les seves aigües fins al punt més alt de la seva capçalera.
Per tal de seguir la ruta sortim del poble de Capafonts. Abans de començar podem visitar el Forn de pa medieval, d'un valor excepcional. El forn està situat als baixos de la Casa de la Vila, formava part d’un conjunt més ampli que s’allargava fins a la plaça vella, coneguda com el Perxo. L’interior conserva l’estructura originària, amb els mateixos elements, que van ser emprats fins al seu tancament, l’any 1985. Constitueix un exemple de forn medieval molt ben conservat, una raresa a Catalunya, d’un valor excepcional i un element molt important dins el patrimoni històric de Capafonts.
Es pot visitar fent una visita guiada al nucli antic de Capafonts. Cal fer la reserva prèviament trucant al telèfon 977 868 204 o enviant un correu electrònic a l'adreça: capafonts@capafonts.com
Un cop feta aquesta interessant visita, comencem la ruta anant en direcció al pont Vell, on trobarem el Molí de Més Amunt. Resseguim el riu fins a agafar a l’esquerra un corriol que ens portarà a l’ermita de Barrulles. Des d’aquí anirem a buscar el camí que porta a Mas de Gravat, antigament rodejat de conreus i on encara es pot observar una cisterna empedrada. Continuarem amunt fins a trobar el camí carener, marcat com a GR*, que ens durà al Tossal de la Baltasana. Des d’aquí, baixarem pel GR* cap a Prades. Sortirem del poble pel sud en direcció a l’ermita de l’Abellera, on ens aturarem a gaudir d’aquesta impressionant edificació mimetitzada en la roca vermella on s’aixopluga. L’edifici és de l'any 1570 i està incrustat dins una cova en una cinglera de 1020 m.
Cap al 1484 hi visqué Fra Bernat Boïl, el primer vicari apostòlic a les Índies Occidentals i que, com a tal, acompanyà Cristòfol Colom en el seu segon viatge a Amèrica. La imatge de la Mare de Déu de l’Abellera va ser trobada, segons la tradició, per un pastor quan anava a cercar mel. També, segons la tradició, en aquest indret s'hi va refugiar la reina Margarida de Prades. El primer edifici es va construir el 1570, i el 1578 s'hi va afegir el campanar. Consta d'una sola nau i en el seu exterior lateral hi ha unes vistes espectaculars sobre les valls i muntanyes properes.
Un cop visitada l’ermita i el seu entorn baixarem pel corriol que passa per la minsa font de l’Abellera fins a agafar el camí ample que ens durà de tornada a Capafonts.
La ruta a peu de 17,5 km té una durada d’unes sis hores i és de baixa dificultat. Es pot fer amb nens, ja que és de baixa dificultat. Cal tenir en compte, però, la seva durada.