Proposta d’estiu per gaudir de les Muntanyes de la Costa Daurada: ruta a peu per la Serra de Llaberia
El Consell Comarcal del Baix Camp i el Patronat de Turisme Muntanyes de la Costa Daurada us proposen un seguit d'activitats de turisme cultural, actiu i de natura per a realitzar durant aquest estiu.
Mitjançant el portal web del patronat els usuaris podran trobar tota la informació turística necessària dels llocs d'interès a visitar i informació tècnica sobre rutes, mapes, etc.
Us proposem una travessa que ens durà de Pratdip a Colldejou passant per camins mil·lenaris que ens permetran rememorar l’ús ancestral i continuat d’aquestes vies de comunicació, les autèntiques autopistes del passat.
Sortirem de Colldejou. A Colldejou hi trobem la Mola, una de les muntanyes més característiques del nostre territori. En aquesta ocasió no hi pugem, ja que ens dirigim cap al Sud per la part baixa del poble. Travessarem la carretera i agafarem un camí que passa inicialment per un conreu d’avellaners. Després de creuar el barranc de les Estellades, iniciarem l’ascens fins a trobar una pista, marcada com a PR. Passada la font del Bullidor, deixarem la pista a la dreta que porta fins al Coll del Guix i continuarem pel corriol en direcció a Pratdip. Estem ja al camí de tradició mil·lenària que anava de Pratdip a Falset, i que té el seu origen en el període d’ocupació sarraïna.
Continuarem pel camí, passant per la font de la Carabassa fins que, després d'un tram de pista, baixarem pel camí de ferradura que ens durà fins a una era, on trobarem el camí marcat com a PR i el GR, que ens durà a Pratdip.
Quan arribem a Pratdip podem fer una volta pe poble. Pratdip és una vila d’origen medieval, de la que les primeres referències es remunten a l’any 1154. L’estructura inicial de la vila fou amb l’església al centre i una muralla que l’envoltava.
En l’actualitat hi podreu trobar: l’església, el castell i dues torres de defensa que en el seu dia varen formar part de la muralla medieval. L’església, construïda a mitjan S.XII és d’estil romànic, amb acabaments d’estil gòtic. A l’interior de l’església es troba l’antic retaule de Santa Marina d’estil renaixentista, que data de l’any 1602.
El castell, situat al punt més alt del municipi i del que en l’actualitat només es conserven algunes parets i parts parcials dels merlets de l’edificació original, ofereix al visitant una magnífica vista de l’entorn natural que ens rodeja, dins la Serra de Llaberia.
Pratdip és poble de llegendes ancestrals que s’expliquen a l’interessant Centre d’Interpretació de la Serra de Llaberia. Entre aquestes llegendes hi destaca la dels Dips, els gossos vampirs, éssers mitològics que donen nom al poble a més de figurar al seu escut. En aquesta llegenda s’hi va inspirar l’escriptor Joan Perucho en “Les Històries Naturals” situant al castell la tomba i residència d’Onofre Dip, vampir que atemoria a la població local.