5 comarques s’uneixen per impulsar la transició energètica al Camp
- Del 9 al 18 d’abril tindran lloc les primeres Jornades de Transició Energètica i Sostenibilitat a l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat
La xarxa d’Oficines Comarcal de Transició Energètica (OCTE) de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat organitzen del 9 al 18 d’abril de 2024 les primeres Jornades de Transició Energètica i Sostenibilitat del Camp, amb l’objectiu d’impulsar la transició energètica a les nostres comarques i fer divulgació sobre aquells aspectes més importants quan parlem d’energies renovables i noves formes de consum energètic.
Les OCTE d’aquestes 5 comarques estan treballant en xarxa des de la seva creació a l’octubre de 2022, amb l’objectiu de fer avançar la transició energètica i les energies renovables al nostre territori, generant coneixement i apropant-lo a la ciutadania. És en aquest sentit que s’ha organitzat aquesta primera edició de les Jornades de Transició Energètica i Sostenibilitat del Camp.
Les Jornades s’estructuren en diferents xerrades i taules rodones en les que prendran part diversos experts per tractar temàtiques diferents en cada comarca. En la presentació han participat els presidents dels consells comarcals de l’Alt Camp, Mateu Montserrat; Baix Camp, Ernest Roigé; el vicepresident del Baix Penedès, Baltasar Santos; el president de la Conca de Barberà, Joan Canela, i el president del Priorat, Sergi Méndez; així com els tècnics de transició energètica de l’Alt Camp, Adrià Bové; el del Baix Camp, Pau València; el del Baix Penedès, Benjamí Vellarino, i el de la Conca de Barberà, Xavier Saura. Tambéhi ha participat el tècnic del Priorat Joan Marc Andreu.
El programa de les jornades és el següent:
- FES SOSTENIBILITAT! AUTOCONSUM I MOBILITAT.
Dia: Dimarts, 9 d’abril de 2024
Hora: 18.00 h
Lloc: Sala de Plens del Consell Comarcal de l’Alt Camp
Carrer Mossèn Martí, 3 de Valls
La taula rodona estarà moderada pel tècnic de l’Oficina de Transició Energètica de l’Alt Camp, Adrià Bové, i hi participaran:
- el tècnic de l’ajuntament de Reus, Marc Prades, que parlarà sobre el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Reus.
- el tècnic de l’ATM del Camp, Daniel Miravet, que parlarà del transport col·lectiu al Camp de Tarragona.
- les persones tècniques d’Azimut 360, Laura Vallejos i Albert Calomard, que parlaran de l’autoconsum elèctric a la nostra llar.
- ENTENDRE PER ACTUAR, LA FACTURA ELÈCTRICA.
Dia: Dimecres, 10 d’abril de 2024
Hora: 17.30 h
Lloc: Sala de Plens del Consell Comarcal del Baix Camp
Passeig Sunyer, 4 de Reus
En la xerrada, moderada pel tècnic de l’Oficina de Transició Energètica del Baix Camp Pau València, participaran:
- l’Aleix Manonellas de la Cooperativa Enrenou, que explicarà el funcionament del mercat elèctric i composició de la factura.
- l’Oriol Saltó, director d’anàlisi de dades a Aleasoft, que parlarà de la previsió de l’evolució dels mercats energètics i valoració de l’impactede les EERR.
- en Carlos Codina, del Grinch Energético, que explicarà les millors ofertes de subministrament elèctric en TD 2.0 i TD 3.0.
- la Natàlia Vergés-Tapiró, responsable de l’Oficina de Consum del Consell Comarcal del Baix Camp, que ens parlarà de què fer en cas reclamacions i disputes amb la comercialitzadora.
- ENERGIES AMB FUTUR.
Dia: Dijous, 11 d’abril de 2024
Hora: 18.00 h
Lloc: Centre Cívic l’Estació del Vendrell
Avinguda d’en Jaume Carner, 1 del Vendrell
En la xerrada, moderada pel tècnic de l’Oficina de Transició Energètica del Baix Penedès Benjamín Vellarino, participaran:
- la Joana Pi-Suñer, d’Envolta Energia, que explicarà el potencial del Biogàs.
- la Belén Fernandez, tècnica a l’IRTA, que parlarà de l’origen i producció del Biogàs.
- en Jordi Cartanyà, tècnic de la Universitat Rovira i Virgili, que ens parlarà de la realitat de l’hidrogen.
- en Jordi Guilera, tècnic a l’IREC, que explicarà els gasos renovables i l’electricitat.
- COMUNITATS ENERGÈTIQUES.
Dia: Dimarts, 16 d’abril de 2024
Hora: 18.00 h
Lloc: Sala d’actes David Rovira Minguella de Concactiva
Carrer Daroca, 1 de Montblanc
En la xerrada, moderada pel tècnic de l’Oficina de Transició Energètica de la Conca de Barberà, Xavier Saura, participaran:
- en Joan Pons, de la Cooperativa INSTA, que explicarà la forma jurídica de les Comunitat Energètiques Locals.
- l’Ermen Llobet, d’Osona Energia Cooperativa, parlarà de l’experiència de les cooperatives locals d’Osona.
- l’empresa Som Energia explicarà les possibilitats de gestió d’una Comunitat Energètica.
- Queralt Sostenible explicarà l’experiència de la creació d’una Comunitat Energètica.
- PLA COMARCAL D’IMPLANTACIÓ D’ENERGIES RENOVABLES AL PRIORAT
Dia: Dijous, 18 d’abril de 2024
Hora: 18.00 h
Lloc: Sala de Plens Arturo González del Consell Comarcal del Priorat
Plaça de la Quartera, 1 de Falset
En la xerrada, moderada pel tècnic de l’Oficina de Transició Energètica del Priorat Joan Marc Andreu, participaran:
- el geògraf i professor associat al departament de Geografia de la URV, Sergi Saladié, que exposarà el Pla Comarcal d’Implantació d’Energies Renovables al Priorat.
Les persones interessades en participar en alguna o en totes les activitats previstes es poden inscriure gratuïtament mitjançant aquest enllaç bit.ly/48TGGep.
Les Oficines Comarcals de Transició Energètica
Les Oficines Comarcals del Transició Energètica es van crear en octubre de 2022 per desenvolupar l’estratègia SolarCat de la Generalitat, promogudes i gestionades per l’Institut Català de l’Energia (ICAEN). La finalitat és la d’impulsar la implantació de projectes d’energies renovables en el territori, especialment aquells que són distribuïts i participats per la ciutadania, i col·laborar en l’elaboració del Pla Territorial d’Energies Renovables (PLATER), a nivell de cada comarca, un pla que està en elaboració.
Durant aquest temps les OCTE de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Priorat:
- han informat els 111 municipis de les 5 comarques sobre el PLATER, fent d’enllaç entre l’equip de redacció del pla, els municipis i la ciutadania
- han fet 170 accions d’assessorament a la ciutadania i 26 accions d’assessorament a empreses sobre rehabilitació energètica, energies renovables, mobilitat elèctrica, eficiència energètica, i assessorament sobre subvencions.
- Han fet 187 accions d’assessorament energètic a municipis de les 5 comarques sobre la despesa energètica municipal, sobre els ajuts existents, i sobre projectes energètics als municipis.
- S’han fet 20 acompanyaments a iniciatives de comunitats energètiques
- S’han fet 67 accions comunicatives i divulgatives en l’àmbit de l’energia.