El Consell Comarcal i l’Arxiu Comarcal del Baix Camp lliuren la primera beca de recerca a Jordi Morelló
- El projecte guanyador ha estat el del Doctor en Història Medieval, Jordi Morelló, sobre la vila de Riudecanyes a la primera meitat del segle XVI.
- La beca de recerca podia ser de qualsevol àmbit d'estudi referent a la comarca i els seus municipis i s'havia de centrar, preferentment, en els fons documentals de l'Arxiu Comarcal.
Aquest dijous al migdia, la presidenta del Consell Comarcal, Rosa M. Abelló i el Director de l'Arxiu Comarcal del Baix Camp, Jaume Teixidó, han dut a terme a la Sala de Plens del Consell Comarcal del Baix Camp, l'entrega de la primera beca de recerca de la comarca al projecte de recerca de Jordi Morelló, Doctor en Història Medieval.
Riudecanyes i els llibres d'estimes
El treball guanyador, titulat “La vila de Riudecanyes a la primera meitat del segle XVI: Estudi Socioeconòmic a la llum de dos llibres d'estimes”, pretén dur a terme un estudi global de la vila de Riudecanyes durant la primera meitat del segle XVI a través de l'estudi socioeconòmic a la llum de dos llibres d'estimes. I és que, segons Morelló “El Camp de Tarragona és un dels àmbits territorials de Catalunya on hi ha una major concentració d'aquest tipus de font”. A més, Morelló també ha explicat que segons sembla Riudecanyes és una de les primeres poblacions que tenien aquest tipus de font abans de l'any 1400.
L'objectiu primordial d'aquest és realitzar un estudi global sobre la demografia, la societat i l'economia de la vila de Riudecanyes a les albors de l'edat moderna. Cal destacar que Riudecanyes era una vila relativament modesta, però que esdevingué centre principal del conjunt de pobles constitutius de la baronia d'Escornalbou, integrants, al seu torn, de la Comuna del Camp de Tarragona.
Potenciar la recerca històrica del territori
Durant l'acte d'entrega, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa M. Abelló, ha destacat "la importància de tenir beques com aquestes per propiciar l'estudi històric de la comarca i conèixer millor d'on venim". En aquesta línia, Rosa M. Abelló ha mostrat l'interès per part del Consell Comarcal de continuar donant suport a iniciatives com aquesta per potenciar la recerca històrica del territori.
La convocatòria de la beca es va obrir el passat mes de febrer i ha comptat amb la participació de 8 projectes de recerca. Dels quals un jurat format per cinc membres relacionats amb l'àmbit de la història: Eugeni Perea, Josep M. Grau, Josep Fàbregas, Jordi Càceres i Pedro Otiña, han escollit el treball guanyador valorant l'època de l'objecte, la consulta de fonts primàries dipositades a l'Arxiu Comarcal i la importància de la comarca, entre altres.
Per la seva banda, Jaume Teixidó, director de l'Arxiu Comarcal del Baix Camp, ha remarcat l'èxit de convocatòria que ha obtingut aquesta primera edició i ha destacat que “la qualitat dels treballs presentats ha estat molt alta i que, sobretot, hi ha hagut molta diversitat pel que fa als municipis i els tractats”. Un fet, que ha dificultat al jurat aconseguir un únic veredicte.
Dotació econòmica
Pel que fa a la dotació econòmica de la beca és de 3.000 €. Dels quals, es faran efectius amb dues parts iguals de 1.500 € cadascuna: la primera en la proclamació del projecte guanyador, i la resta, un cop el jurat hagi examinat la qualitat del treball. Mentre que la durada de la beca és de 9 mesos a partir de la dada de concessió.
La intenció del Consell Comarcal i l'Arxiu Comarcal és, a partir d'ara, convocar cada any aquesta beca, i que esdevingui un referent per a treballs d'investigació culturals com també per editar l'estudi guanyador. Tot plegat, per incentivar els treballs de caràcter culturals i històrics a la comarca, i crear sinergies entre els investigadors i les entitats públiques.