El Consell Consultiu de les Dones del Baix Camp és un servei que ofereix el Consell Comarcal del Baix Camp amb l'objectiu de potenciar la participació cívica en l'àmbit dels serveis socials de titularitat local.
Es tracta d'un espai d'interlocució que fomenta la participació de forma reglada i organitzada de tots els agents implicats amb finalitat de reflexionar de forma conjunta sobre la seva corresponsabilitat en els afers públics referents a promoure polítiques de gènere i continuar lluitant pels drets i el benestar de totes les dones.
QUI EL FORMA?
L'organització està formada per Lourdes Solans, coordinadora del SIAD del Consell Comarcal juntament amb Bea Mayordomo, vicepresidenta del Consell Consultiu de Dones. A més a més, compta amb la participació de diferents alcaldesses i regidores de la comarca, la representant de la Federació de Dones, Antonieta Llauradó, les tècniques del Consell Comarcal, les tècniques municipals, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa Maria Abelló, i la directora dels Serveis Territorials d'Igualtat i Feminismes a Tarragona, Eva Ferran.
A QUI S'ADREÇA?
A totes les dones dels municipis de la comarca del Baix Camp.
QUÈ OFEREIX?
El Consell Consultiu de Dones s'organitza al llarg de l'any a través d'una Assemblea General i d'unes reunions bimensuals per tal de dur a terme els projectes corresponents. Les activitats més destacables darrerament han sigut:
- L'Adhesió al protocol d'interior de la Generalitat de Catalunya per a la intervenció i prevenció de les violències masclistes en espais d'oci nocturn.
- L'Adhesió del Consell Consultiu de les Dones al Consell Nacional de Dones de Catalunya.
- La creació de les Maletes Coeducatives i ampliació dels seus continguts.
- La creació del Punt Violeta comarcal als espais d'oci nocturn i la seva implementació a 14 municipis de la comarca.
- Les accions per commemorar els dies mundials referents a la figura de la dona.
- La realització de diferents formacions a les integrants de les assemblees.
El Consell Consultiu de la Gent Gran és un òrgan consultiu i de participació del Consell Comarcal del Baix Camp que vetlla per la millora del benestar i de la qualitat de vida de la gent gran de la comarca.
L'estructura de treball és la següent:
- Assemblea General: és l'òrgan de representació màxima i el formen la presidència, la vicepresidència i un/a representant de cada entitat admesa en el Consell Consultiu. La presidència l'exerceix el president del Consell Comarcal del Baix Camp.
- Comissió executiva del Consell: s'encarrega de discutir, informar i estudiar els assumptes que es debatran a l'assemblea general. La comissió la formen la presidència, la secretaria tècnica i set persones escollides de forma lliure, secreta i directa per l'Assemblea General entre els seus membres.
Objectius:
- Assessorar i informar sobre els temes que fan referència a la problemàtica de la gent gran.
- Ser un instrument de participació i col·laboració amb l'àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal del Baix Camp.
- Promoure la constitució i organització de noves entitats i associacions de la tercera edat, així com vetllar perquè siguin dotades dels equipaments i mitjans adients.
- Promoure la celebració d'actes, trobades de discussió i assemblees amb la finalitat de desenvolupar la discussió i la recerca de solucions als problemes socials, de salut, culturals, econòmics, etc., de la gent gran.
Activitats:
- Visites a les associacions i casals de la comarca per recollir les opinions i iniciatives de la gent gran i encoratjar-la a participar en tots els actes i totes les activitats que organitza el Consell Consultiu de la Gent Gran.
- Xerrades.
- Trobada comarcal de la gent gran.
- Sortides culturals.
- Campionats de jocs de taula i de bitlles.
- Composició i edició de la revista “La Nostra Veu”.
Membres:
- Associacions i casals de la gent gran dels municipis del Baix Camp.
Els objectius de la Federació de Dones són fomentar la col·lectivitat, el civisme i la solidaritat social.
- Impulsar i emparar totes les reivindicacions que afavoreixen la igualtat d'oportunitats entre dones i homes.
- Defensar les necessitats i aspiracions de les diferents associacions federades.
- Coordinar l'actuació conjunta de les associacions representades en la Federació.
- Exercir aquelles funcions que li deleguin les associacions, si es refereixen a matèries amb interès supramunicipal.
- Fomentar relacions personals i proposar activitats culturals entre les diferents associacions.
ACTIVITATS QUE DESENVOLUPA
- Col·labora amb l'Institut Català de les Dones en la difusió de les xerrades, cursos, tallers i exposicions que organitza.
- Participa en el Consell Nacional de Dones de Catalunya.
- Participa en el Dia Internacional de la Dona amb la divulgació del manifest; s'hi adhereix i participa en els actes commemoratius.
- Organitza la Trobada Comarcal de Dones del Baix Camp.
- Organitza un concurs anual de fotografia.
- Col·labora amb les diferents associacions comarcals per fer tallers diversos.
Assoc. Dones l'Aleixar
Assoc. Dones Pratdip
Assoc. Dones d'Alforja
Assoc. Dones Blanca Almendro
Grup Dones Santa Àgata
Dones 2000
Col·lectiu Dones Club 79
Grup Dones Riudecanyes
Assoc. Cultural Dones Borgenques
Assoc. Dones Puigcerver
Assoc. Dones Botarell
Bella Llar Riudoms
Assoc. Dones Amunt
Grup Dones la Selva del Camp
Unió Dones Castellvell del Camp
Grup Dones Alamanda Vandellòs
Assoc. Dones Colledjou
Col·lectiu dones Vilafortuny
Assoc. Dones Duesaigües
Assoc. Dones Vilanova d'Escornalbou i l'Arbocet
Grup Dones Blanca d'Anjou
Assoc. Dones Vilaplana
Assoc. Dones la Dàlia
Assoc. Dones Caterines
Assoc. Dones Montbrió del Camp
Assoc. Dones l'Abellera
Unió Dones Mont-roig del Camp
TALLER D'ENTRENAMENT DE LA MEMÒRIA
La memòria és una de les capacitats que influeixen en l'autonomia personal i en el desenvolupament d'algunes habilitats socials.
Destinataris: Persones majors de 55 anys
Nombre de participants: Màxim 15 alumnes
Formadors/es: Tècnic especialitzat
Programa: L'objectiu general dels tallers és enfortir l'autonomia de la gent gran mitjançant dues línies d'actuació:
- L'estimulació de la memòria
- L'adquisició d'estratègies per al seu desenvolupament
El taller consisteix en cinc sessions, d'una hora i mitja de durada, en les quals es duu a terme el desenvolupament teòric d'un procediment específic de manteniment de la memòria acompanyat d'exercicis pràctics. Pel tipus de formació que s'ofereix en el taller s'aconsella realitzar les sessions setmanalment.
Durada: 7,5 hores
Disponibilitat geogràfica: Totes les associacions de gent gran i dones de la comarca del Baix Camp.
L'Associació de Donants de Sang del Baix Camp va néixer l'any 1999 amb l'objectiu de fer créixer l'índex de donacions de la comarca, mitjançant la coordinació de les campanyes amb el Banc de Sang i Teixits, ja que, fins aleshores, es portaven a terme d'una manera poc ordenada i sense una freqüència que garantís l'augment de donants.
A partir de l'octubre de 1999 l'índex de donacions ha sofert un canvi molt important, el nombre de donants ha passat dels 2.384 als 7.631 de finals de l'any 2017. Per aconseguir aquest nombre ens ha fet falta treballar de valent, hem assistit a tots els pobles de la comarca per fer-hi, com a mínim, una campanya anual, en coordinació amb el delegat o la delegada local de l'Associació que n'ha fet promoció mitjançant cartells, bustiades, avisos de megafonia i pancartes, entre altres. La resposta dels veïns ha estat positiva i els números parlen per si sols.
Estem presents cada any a les fires comarcals en un estand que els ajuntaments dels pobles ens cedeixen gratuïtament. Amb aquesta assistència també garantim que la gent del Baix Camp ens conegui i al mateix temps, es pugui informar sobre què és una donació i quan i on es duen a terme. Per això, hem editat material divulgatiu, fulletons informatius i altres materials de promoció que repartim entre els visitants de les fires per poder arribar a totes les llars de la comarca.
L'Associació, organitzadora d'una Marató de Sang de dotze hores ininterrompudes
Ens hem atrevit, fins i tot, a muntar la Marató de Sang a Reus, dotze hores de portes obertes perquè la gent de la ciutat i d'altres pobles de la comarca puguin donar sang sense límits d'horaris. Ja són 15 maratons que portem a l'esquena, l'experiència en l'organització està garantida i l'èxit del resultat, quasi mil bosses de sang recollides en dotze hores, parla per si mateix!
Aquest any, a més, hem volgut acollir la celebració del Dia Mundial del Donant de Sang. El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Federació Catalana de Donants de Sang organitzen cada 14 de juny aquesta festa en un lloc diferent i aquest any, hem acceptat el repte de fer-la a Reus. L'Associació de Donants de Sang del Baix Camp va néixer l'any 1999 amb l'objectiu de fer créixer l'índex de donacions de la comarca, mitjançant la coordinació de les campanyes amb el Banc de Sang i Teixits.
Fins aleshores, es portaven a terme d'una manera poc ordenada i sense una freqüència que garantís l'augment de donants. La diada internacional es commemora des de l'any 2004, quan l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va reconèixer la importància de la donació de sang voluntària i no remunerada. És una gran ocasió per agrair els gestos desinteressats que fan tots els delegats i totes les delegades de les associacions de donants de sang d'arreu de Catalunya. Gestos gratuïts que omplen el Banc de Sang de bosses de vida.
La trobada ha estat un èxit! Hem d'agrair la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Camp, la Diputació de Tarragona i d'empreses particulars, que ens han ajudat a fer-la possible. Estem orgullosos de la nostra tasca, des de l'any 1999 hem treballat amb un ànim renovat any rere any i és per això, que la nostra associació és reconeguda a tot Catalunya.