86 persones ateses en primera acollida durant el 2023 pels Projectes Heura i Maragda
Un total de 86 persones han estat ateses en primera acollida durant l’any 2023 pel Servei Laboral Especialitzat d'Orientació, Acompanyament i Suport a la Inserció per a Persones amb Discapacitat i/o Trastorns de la Salut Mental a través dels Projectes Heura i Maragda.
De les 86 persones, s’han inscrit al servei 53, de les quals 28 eren dones (15 dones amb discapacitat intel·lectual psíquica/límit, i 13 dones amb trastorn de la salut mental); i 25 homes (14 homes amb discapacitat intel·lectual psíquica/límit i 11 homes amb trastorn de la salut mental).
Finalment, 15 persones participants han estat inserides en l’empresa ordinària: 7 dones ( 6 dones amb discapacitat intel·lectual psíquica/límit i 1 dona amb trastorn de salut mental); 8 homes (6 homes amb discapacitat intel·lectual psíquica/límit i 2 homes amb trastorn de la salut mental).
Durant el 2023 s’han signat un total de 36 contractes, dels quals només 4 contractes són per un temps superior als 12 mesos i la resta, 32, per un període inferior a 12 mesos (28 tenen una jornada que supera el 50%, i la resta, 8 contractes, tenen una jornada laboral inferior al 50%).
L’objectiu del Projecte Heura i Maragda és l’acompanyament, el suport i la inserció laboral a l’empresa ordinària de les persones amb discapacitat psíquica i/o trastorns de la salut mental a través de la metodologia del Treball amb Suport.
Aquesta és una metodologia basada en un sistema de suport individualitzat, que consisteix en proporcionar l'ajuda imprescindible a la persona amb discapacitat, per poder desenvolupar de forma autònoma una activitat laboral. Aquest suport va decreixent a mesura que la persona s'integra plenament al seu lloc de treball, per tal de fomentar al màxim la seva autonomia personal i laboral.
Dins del seu itinerari individualitzat i personalitzat, cada persona participant pot realitzar tutories d’orientació i recerca de feina, formació transversal especialitzada, alfabetització informàtica, així com pràctiques en empreses.
Es poden acollir al servei les persones d’entre 16 i 65 anys amb discapacitat psíquica i/o trastorns de la salut mental, amb un grau de discapacitat igual o superior al 33% i que es trobin en les situacions següents:
- Persones amb discapacitat demandants d’ocupació no ocupades (DONO) inscrites al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.
- Persones treballadores inscrites al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya com a millora de feina.
- Persones treballadores en empreses del mercat de treball ordinari, no inscrites com a millora de feina, que es trobin en la fase de treball amb suport.