6F: Dia contra la Mutilació Genital Femenina
L'àrea d'Igualtat del Consell Comarcal reivindica el dia de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina
El 6 de febrer és el dia de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina. Aquesta data va ser aprovada per les Nacions Unides el 20 de desembre de 2012 per treure a la llum tal injustícia i lluitar contra aquesta pràctica que, malauradament, avui en dia, es continua exercint sobre dones i nenes arreu del món.
Què és?
La mutilació genital femenina consisteix en una pràctica que altera o danya els òrgans genitals femenins abolint el clítoris i causant la pèrdua de plaer sexual i sensibilitat, i que produeix greus conseqüències en la salut de les dones a curt, mitjà i llarg termini. L'operació pot provocar infeccions, hemorràgies i en el pitjor dels casos una septicèmia mortal, a la vegada que també pot derivar en l'aparició de tètanus, hepatitis i infecció pel VIH. A més a més d'atemptar contra la integritat física de les dones també té un gran impacte psicològic sobre les víctimes que es manifesta a través de traumes, ansietat i depressió.
Dades
Actualment, aquesta pràctica es du a terme a 31 països d'Àfrica, Àsia i de l'Orient Mitjà, però, altrament, també persisteix en la població emigrant que viu en altres nacions. Segons dades de l'UNICEF, la mutilació genital femenina ha afectat al menys unes 200 milions de víctimes, 44 milions de les quals són nenes menors de 14 anys.
Agenda 2030
La mutilació genital es considera una violació dels drets humans de les dones i de les nenes, és per això que al 2016 les Nacions Unides va abordar aquest tema com una prioritat entre els Objectius de Desenvolupament Sostenible marcant-se com a referència l'any 2030 per acabar amb aquesta pràctica nociva.